
L’Espanyol continua a primera
juny 2, 2025
Menció del jurat al concurs X(p)rimenta 2025
juny 5, 2025L’ABS d’Argentona impulsa un taller per alumnes de 4t d’ESO que promou el diàleg obert i conscient sobre les relacions, les emocions i l’ús de la tecnologia.
El programa Connectem, una iniciativa de l’Àrea Bàsica de Salut d’Argentona, ha deixat una empremta positiva entre els estudiants de 4t d’ESO de l’Institut d’Argentona. Amb l’objectiu de fomentar una reflexió crítica i saludable sobre l’ús de les tecnologies digitals, les relacions afectives i la salut sexual, els tallers han combinat teoria, creativitat i, sobretot, molt diàleg.
L’equip impulsor, format pel psicòleg referent de benestar emocional Ricard Jorge, la treballadora social Teresa Ruiz i la infermera pediàtrica Clara Bosch, ha dissenyat una proposta vivencial que ha assolit una valoració mitjana de 4,5 sobre 5 entre els 140 alumnes participants. En una conversa al programa TikTak de Ràdio Argentona, el psicòleg referent Ricard Jorge confessa que “hem connectat amb ells parlant el seu llenguatge, amb un format que no era unidireccional sinó conversacional, creatiu i participatiu”, subratllant l’impacte positiu del format dialògic i obert.
El taller va sorgir com a resposta a una demanda concreta dels centres educatius, que havien detectat conductes de risc i preocupació per la manera com els adolescents entomen les seves primeres relacions. L’equip va prioritzar una metodologia flexible, escoltant les inquietuds dels joves a través d’una urna anònima de preguntes. Aquest mecanisme, segons Clara Bosch, va esdevenir “la joia del taller”, permetent adaptar els continguts de manera orgànica.





La pornografia com a font d’informació, les malalties de transmissió sexual, el consentiment, l’autoestima, la violència digital i les emocions vinculades a les primeres relacions han estat els temes més recurrents del taller. Teresa Ruiz apuntava que “ens hem mogut entre el respecte, la confiança i la confidencialitat, adaptant-nos tant a alumnes que havien viscut experiències com a d’altres que era la primera vegada que en sentien parlar”.
Entre les dinàmiques més celebrades destaquen el teatre social, el mindfulness, la pluja d’idees i l’ús de cartes Dixit per treballar les emocions i les percepcions sobre l’amor i les relacions. Aquesta última, segons Ruiz, va permetre als alumnes expressar pensaments profunds de manera espontània. “Sense saber-ho, el que deien reflectia allò que portaven dins”, concreta la treballadora social.
La metodologia emprada va posar èmfasi a donar eines positives, no només alertant de riscos. “Parlem de com estimar d’una manera sana, no només del que no s’ha de fer”, remarcava Ruiz. A diferència dels tallers tradicionals, els joves s’han sentit protagonistes, escoltats i respectats.