
“Volia posar el meu granet de sorra per millorar aspectes del poble” explica Montserrat Capdevila, alcaldessa d’Argentona
març 28, 2025
«Prisioneros del mar», xerrades sobre la lectura de 1r d’ESO amb l’autor Arturo Padilla
març 31, 2025Durant aquest mes de març, l’alumnat de l’Aula d’Acollida de l’Institut ha fet diverses sortides per conèixer espais culturals i de lleure a la seva vila d’Acollida.
L’Aula d’Acollida és la classe on els alumnes nouvinguts aprenen la llengua catalana i en la qual se’ls ofereix un acompanyament emocional per tal d’ajudar-los a sentir-se acollits a la societat catalana.
La primera sortida va consistir a fer una visita guiada a la Biblioteca Joan Fontcuberta. Allà ens va rebre la Gemma Bravo, que ens va explicar tots els serveis que ofereix la biblioteca municipal, ja que, a més de sales d’estudi, consulta i préstec de llibres, la Biblioteca Municipal també ofereix la possibilitat de connectar-se a Internet de forma gratuïta, consta d’espais per al joc, un servei de préstec de pel·lícules i àlbums de música, i així com la realització d’activitats culturals diverses: exposicions, conferències, etc. Els alumnes d’Aula d’Acollida no havien estat mai a la Biblioteca i ara ja coneixen aquest espai.




La segona sortida va ser al Museu del Càntir, on ens va rebre la Fina Carreras, que amb gran mestratge ens va brindar una visita guiada molt interessant sobre la història de la nostra vila, el vincle amb la ceràmica i especialment els càntirs.
La Fina ens va explicar que el país on va inventar-se el càntir fou Grècia, el país on va néixer el nostre company Fezan. També ens va informar que enguany el Marroc és el país convidat a l’Argilà, la fira de la ceràmica que se celebra a Argentona el juliol, ja que els rifenys, són uns grans artistes treballant la ceràmica i actualment elaboren la ceràmica més bella del món, cosa que va emocionar molt a la Douae i l’Adam.
La col·lecció del Museu del Càntir d’Argentona està formada per més de quatre mil exemplars de càntirs procedents d’arreu del món i de totes les èpoques, des de l’Edat de Bronze fins a l’època contemporània i compta fins i tot amb càntirs elaborats per artistes de gran renom com ara Pablo Picasso. La procedència dels càntirs és molt variada, però sobretot se centra a Catalunya i la resta de la península Ibèrica, tot i que en els darrers anys s’han incorporat nombrosos exemplars d’altres països, com ara França, Itàlia, Marroc, Mèxic, Ucraïna, Índia, Grècia, Perú, etc. Molts dels alumnes de l’Aula d’Acollida vam poder veure càntirs procedents dels seus països d’origen. La col·lecció dels càntirs procedents del Perú, pertanyents a la cultura Chimú, que va emocionar en Davidenko, és molt curiosa. Després de la visita, la Fina i en Joan ens van obsequiar amb un càntir i el pòster del 70è aniversari de la Fira per a poder decorar la nostra aula.


Finalment, per cloure la sortida i acabar-ho de passar bé, vam visitar el Casal de Joves del poble, situat a l’Antiga fàbrica del Velcro. Allà ens van rebre la Susanna i la Joana, les quals ens van explicar els serveis que ofereix el Casal: poder escalfar menjar fet, sala d’estudi, reforç i acompanyament, ordinadors per fer treballs i jugar, etc. Allà mateix vam poder gaudir d’una estona de jocs amb els futbolins, el billar, el ping-pong i les curses amb puff. Va ser molt divertit i en Julio ens va emocionar quan ens va dir que el Casal és per a ell una segona casa.




Des de l’institut volem donar les gràcies a les tres institucions per haver-nos rebut tan i tan bé, per la labor que porten a terme cada dia per a les persones del poble, ja que pels estudiants que no disposen d’espais adequats per fer deures a les seves llars, dels espais municipals adequats per poder estudiar són crucials, així com tota la labor de difusió cultural que fan i oportunitats de lleure que ofereixen als joves del municipi.