
L’equip de vòlei de l’institut inicia el seu camí!
abr. 1, 2025
Portes Obertes d’Estudis Postobligatoris
abr. 9, 2025Per Jana Oliveras i Daniela Amat. Vivim en una època que mana l’automatització, la intel·ligència artificial i la digitalització. Cada cop més tasques que abans requerien interacció humana són substituïdes per màquines i sistemes informàtics. Això planteja una qüestió fonamental: quin és el futur dels oficis tradicionals en un món altament tecnificat?
Aquelles professions que requereixen una habilitat manual especialitzada, com la fusta o la ceràmica han tingut gran importància a les nostres societats al llarg de la història. Aquests treballs han estat passats de generació en generació, sovint considerats una forma d’art. En canvi, la rapidesa amb què la tecnologia avança ha posat en qüestió la seva supervivència.
És indiscutible que moltes persones han vist com les màquines han pres el seu lloc de treball en gran part de les seves tasques. Això ha provocat una preocupació creixent sobre la desaparició de certs oficis. Moltes tasques que abans eren considerades especialitzades ara es poden realitzar de manera més eficient i ràpida amb tecnologia. Malgrat la tecnificació, hi ha una cosa que la tecnologia no pot substituir: l’autenticitat i la creativitat humana. Segons BBC News empreses com Dukaan van afirmar que la companyia va reemplaçar amb IA al 90% dels seus empleats de servei al client. Un altre clar exemple és aquesta notícia que diu Mark Zuckerberg prediu la fi del treball humà tal com ho coneixem: “Per a 2025, tindrem una IA que pugui substituir…”
Els oficis que ofereixen productes personalitzats, únics i de qualitat estan veient com se’ls hi acaba el negoci. L’artesania, per exemple, guanyava molt pel fet de ser un procés manual, on cada peça és única i té una història darrere. Aquest valor no es pot replicar amb màquines. Per molt avançada que sigui la tecnologia, hi ha aspectes de la creativitat humana i de la connexió amb els materials que encara són insubstituïbles.
Des del meu punt de vista crec que les feines més dures si les hauria de fer una màquina per les que la gent ha estudiat una carrera de molts anys per aconseguir aquella feina no se’ls hauria de substituir per una màquina. Això no significa substituir les habilitats manuals per màquines, sinó utilitzar eines digitals per millorar processos o per arribar a un públic més ampli. Podem fer ús de les xarxes socials per promoure productes artesanals.