
Commemorem el Dia Internacional contra el Racisme
març 28, 2025
L’alumnat de l’Aula d’Acollida fa una ruta per Argentona, una vila plena d’oportunitats
març 28, 2025La Montserrat Capdevila Cañadas és filla d’Argentona i participa en la política municipal des de jove quan es va unir a un grup reivindicatiu a favor de la conservació de la zona centre. Participa en el món cultural i associatiu del poble, actualment és grallera de l’Agrupació de Geganters d’Argentona. Ara encapçala el grup municipal “Tots per Argentona”, majoritàri en el govern local des de les darreres eleccions. Abans d’arribar a l’alcaldia havia estat regidora en l’oposició dins de l’Ajuntament portant temes de cultura i economia.
Per què vas decidir formar part d’agrupació Tots per Argentona?
Sobretot per mirar de millorar qüestions del poble amb les que era molt crítica i encara ho soc ara, creia que quan veiem allò no està funcionant i que podem aportar alguna cosa doncs és quan tenim aquesta opció en aquesta vida, de formar part d’un grup per tirar endavant polítiques socials, culturals o econòmiques.
Quins són els passos a seguir per poder arribar a ser alcaldessa?
Primer t’ha d’interessar el poble on vius y que allà on visquis pots aportar un granet de sorra per millorar aspectes del poble, si participes sempre és molt més gratificant, això és el que em va portar a ser aquí. Jo em vaig decidir quan el centre històric el van tirar a terra i vaig veure que hi havia molts valors com a poble identificatius d’Argentona que estaven en perill i era una manera d’entrar i frenar aquestes dinàmiques, això va ser abans del 2016.
Quina ha sigut la teva trajectòria professional abans de ser alcaldessa?
Doncs vaig estudiar formació professional administrativa i comercial comptable, llavors vaig treballar a diferents llocs fins que em vaig associar per crear dues empreses, una de gestió esportiva d’equipaments municipals i l’altra educativa. Finalment, després de la crisi vam decidir separar les societats i em vaig quedar amb l’empresa educativa, i encara la tinc, però ara treballant com a alcaldessa i no puc dedicar-m’hi al 100% i la porta el meu fill.
En què consisteix l’espai multifamiliar que es fa a l’Escola Bressol?
És un espai per compartir tot de temàtiques que les famílies amb nens més petits, a vegades no tenen l’espai per compartir aquelles necessitats educatives. El que s’ha intentat amb aquest espai ha sigut buscar aquest racó on se sentin acompanyades amb algun professional i amb els fills per compartir aquestes problemàtiques de creixement o de la vida quotidiana que els pares tenim a l’hora de relacionar-nos amb els nostres fills.
En quin punt es troba el projecte de la nova biblioteca?
Doncs la nova biblioteca està en fase executiva. La setmana passada va arribar el projecte executiu, uns projectes tenen moltes fases i aquest estava una mica enrederit ara ja està executiu vol dir que ara que ja s’han ajustat a tots els paràmetres no només arquitectònics sinó que també el govern estem d’acord que havia de ser aquest equipament, ara ja tenim fins i tot la quantitat econòmica que ha de ser, per tant, ja passa a aprovació definitiva i s’ha de buscar el finançament.
Parlant de la biblioteca, per què s’ha decidit ampliar l’horari de la biblioteca al vespre?
Era una demanda que ja venia d’altres anys sobretot quan els joves que estan en època d’exàmens d’universitat o de graus superiors, necessiten un punt que no sigui només tancar a les vuit perquè a vegades el que fan és que estudien més tard.
Les obres d’ampliació del poliesportiu suposen una reducció de l’aparcament?, perquè aquest és un dels grans problemes del poble. Quina mesura s’ha pres per solucionar-ho?
Doncs no redueixen, tindrem 190 places en aquesta zona perquè els cotxes queden més ben col·locats, és a dir, no hi ha reducció de places. Està bé tenir una zona esportiva que pugui lluir a Argentona, però també hem de tenir en compte els pares que necessiten acompanyar els seus fills per fer els entrenaments o els partits i que puguin aparcar, encara també recomanem que els que estiguin a prop vagin caminant que és molt saludable.
En relació amb aquest tema de l’aparcament. Tot i que el Pla d’Actuació Municipal contempla el problema, quina gestió real de l’espai es fa a Argentona. Es valoren i prioritzen les necessitats dels ciutadans en aquest sentit?
Tema de l’aparcament és molt complicat perquè no tenim ara mateix espais cèntrics a Argentona i el que tenim estan a la perifèria. De moment farem petites mesures per tenir algunes places més. Ara mateix hem prioritzat la biblioteca, el projecte que tenim encara està pendent d’aprovació.
Hi ha plans per millorar el transport públic i de mobilitat a Argentona, com per exemple la línia de bus a Mataró?
A Mataró en tenim un cada 20 minuts, el que sí que ja podem anunciar és que hem millorat la connexió amb Barcelona, és una línia que hem reivindicat molt des de fa molt de temps. Des de l’Ajuntament hem demanat molt i ens han donat una millora, però continuarem demanant més. També tenim el problema de la connexió amb el Vallès que no tenim cap línia, ara mateix hem d’anar a Mataró per poder agafar un autobús cap a Granollers o La Roca.
El tema de l’habitatge és un problema en aquest poble. En l’àmbit municipal s’ha pensat en alguna mesura per solucionar aquest problema, tipus habitatge social?
No és un problema de poble sinó del país, perquè és una problemàtica molt gran, no només perquè hi ha llocs com aquí que n’hi han poc per la densitat que hi ha de població sinó per a l’elevat cost que representa. Justament aquest any ja podem anunciar que farem habitatge social en un espai públic seguint el model nòrdic amb Sostre Cívic. La gestió a través del cooperativisme consisteix una concessió d’habitatge per setanta-cinc anys a un preu assequible i si te’n vols anar, et tornen el que has donat d’inici. Tota aquesta gestió és molt participativa i activa.
L’estiu passat es va informar de les millores per estalviar aigua i eliminar les múltiples filtracions produïdes sobretot per trencaments de canonades, per altra banda, de tot el que es va proposar l’estiu passat, que s’ha aconseguit fins avui i que falta per fer?
Hem aconseguit moltes coses sobretot perquè vam contractar una empresa que el que va fer és detectar on hi havia filtracions l’aigua perquè es poguessin reparar perquè moltes acaben en el subsòl i no les veus. Hem fet un projecte de digitalització de tots els comptadors d’aigua, és a dir, que canviarem tots els comptadors de les cases i aniran digitalitzats que és un programa que quan alguna casa detecta que està fent més despesa de consum es podrà fer una investigació si hi ha alguna pèrdua.
Hi ha prevista alguna ampliació o millora dels serveis sanitaris en el municipi? Com per exemple que hi hagi serveis de pediatre cada dia, o per atendre algunes especialitats.
Aquest tema és important, ja estem en contacte amb l’àrea de salut. En sanitat nosaltres no tenim competència perquè depèn de la Generalitat. Per exemple, sé que hi ha tres pediatres i el tema de pediatria també és una problemàtica que s’arrossega perquè no n’hi ha de pediatres de especialistes en infants i és difícil que es pugui cobrir aquesta especialitat. D’especialistes de moment no n’hi haurà perquè no hi ha capacitat en el poble. Argentona té connexió directa amb l’hospital de Mataró i paguem per tenir aquest servei.
Argentona gaudeix d’un gran patrimoni cultural. S’ha plantejat l’ajuntament fer algun tipus d’actuació per incentivar aquest recurs?
El patrimoni més visitat que tenim és el museu del Càntir i ara s’està començant a arreglar el jardí de Puig i Cadafalch, ja que dins, la casa ja està reformada. També s’ha fet una compra d’equipament al costat del museu, és un equipament que conté tres cases a dins i un jardí, també s’estan fent rutes de mestres artesans, Puig i Cadafalch i natura. A través de la Diputació de Barcelona també tenim un projecte que consisteix en la contractació, a través d’una empresa especialitzada, d’una persona que ens ajudarà a fer un projecte cultural d’Argentona, vinculat a turisme, i així donar a Argentona aquest valor en turisme, comerç i restauració.
Pel que fa a les zones més perifèriques del poble, s’està millorant l’accés a Madà amb asfaltatge i enllumenat de la vorera; tanmateix, com està el projecte de les obres per recepcionar Can Raimí i Can Cabot?
Madà era una reinvicació del veïnat per la gent que camina per allà, amb un bon enllumenat i un asfaltat tou que consisteix en una pavimentació més compacta per mantenir el tema de sorra. Els altres dos veïnats no estan recepcionats, és a dir, no hi ha clavegueram connectat a banda del problema d’aigua, ja que la vegetació rebenta conduccions d’aigua i, per tant, s’ha de fer tot un projecte. L’Ajuntament ja té ara encarrilat el veïnat de Can Raimí, hem començat amb la reparcel·lació i noms de carrers i després començarem a treballar en les obres, aquestes obres són importants, ja que els veïns han de pagar-les, són terrenys propietat dels veïns, s’han de poder pagar i en darrer terme l’Ajuntament ho recepciona per fer-se càrrec del manteniment.
La saturació d’animals abandonats a la gossera és un problema permanent. S’ha plantejat alguna solució per millorar la situació?
El problema dels animals és una gravetat. Costa molt de trobar una solució, ja que hi ha molt d’animal abandonat. Hi ha una gossera a Argentona i una altra a Palafolls i estem absorbint tota la problemàtica de la zona del Maresme. Hi ha molts animals de raça perillosa que fa que siguin difícils d’adoptar, alguns porten fins a set anys a la gossera i fa molta pena veure’ls.
Estan previstes mesures inclusives per l’accessibilitat al poble? Com per exemple: reformar baixants de les voreres, que tinguin l’amplada adequada, subvencions per la instal·lació d’ascensors en pisos…
Ara estem buscant tenir subvencions i dins de l’encaix municipal, poder donar accessibilitat a comerços i restaurants. Amb les voreres ja ens hi estem posant però el que estem fent és la reforma del carrer sencer i anem fent.
Hi ha previstes actuacions en el sector educatiu? Com per exemple l’ampliació de l’institut d’Argentona?
En l’àmbit formatiu sí que hi ha novetats, ja que es creix amb la inclusió de cicles i també del PFI. Pel que fa a l’equipament, on hi ha el PFI sabem que haurem de fer obres. La idea és donar més opció formativa a l’ESO o després de l’ESO. Pel que fa a cicles en relació amb la capacitat, ja que en els pròxims anys la piràmide de natalitat canvia a les escoles de primària i quedaran espais buits, justament hem fet la previsió d’ocupar-los en aquest tipus d’ensenyament.
Amb quins espais juvenils i públics compta el poble i quins projectes hi ha per ampliar-los?
Doncs hem decidit que la Masia de Can Barrau serveixi com a equipament juvenil. L’havíem de reformar igualment, perquè que serveixi com a equipament juvenil pel cau, el grup d’escoltes, per exemple, i també per a l’Associació de Veïns. I en el Cros també s’ha habilitat un espai polivalent, un espai per a joves i famílies.
Quins han estat els èxits del teu projecte fins ara?
Doncs els projectes de la zona esportiva, reforma de carrers i jardins, de restauració de Can Barrau, també el projecte d’instal·lació de càmeres de seguretat que ajudarà molt a la policia i un tema important pel que fa a contractació de serveis que hem hagut de regularitzar i, per tant, posar fil a l’agulla amb el manteniment d’espais.